Eyetech lencsék: UV és kék fény szűrő képesség

Jelenleg az összes szemüveghez, amelyet webboltunkban, azaz az eoptika.hu-n keresztül rendel meg (dioptriás szemüveg, monitorszemüveg) Eyetech lencséket adunk. Az Eyetech egy Essilor-leányvállalattól származó, kiváló minőségű és kiváló ár/értékarányú lencse.

UV-VÉDELEM

Valamenyi Eyetech szemüveglencse szűri az UV sugárzás 100%-át.

Az UV-tartomány a 280-400 nm hullámhosszú elektromágneses sugárzás tartományát jelenti. Ezt a tartományt lehet még tovább bontani UV-A, UV-B és UV-C tartományokra is.¹

Elnevezés Rövidítés Hullámhossz-tartomány (nm)
Ibolyántúli A, nagy hullámhosszú UV-A 400–315
Közeli UV NUV 400–300
Ibolyántúli B, közepes hullámhosszú UV-B 315–280
Közepes UV MUV 300–200
Ibolyántúli C, kis hullámhosszú UV-C 280–180

Az európai UV-védelmi szabvány a 380 nm-ig terjedő 100%-os védelmet írja elő, de manapság már minden napszemüveg a 400 nm-ig terjedő UV-védelemmel készül. Az Eyetech lencsék ezen felül a 420 nm-es tartományig szűrik ki a sugárzást.

KÉK FÉNY ELLENI VÉDELEM

Az Eyetech BlueShield szemüveglencsék megszűrik a káros „kék fény tartományban” érkező sugárzás nagy részét.

Az úgynevezett kék fény a 415 és 495 nm közötti tartományt jelenti. Ezt szokás felosztani a káros 415-455 nm „kék-ibolya” (avagy rövidhullámú vagy nagy energiájú kék fény) tartományra és a nem káros 465-496 nm közötti „kék-türkiz” tartományra. A káros, rövidebb hullámú kék fény jellemzője, hogy rövid távon megzavarja a szervezet cirkadián ritmusát², és hosszabb távon károsíthatja³a fotoreceptor sejteket és elősegítheti az időskori vakságig elvezethető folyamatot.

A káros kék fény érkezik a napból is, viszont modern életünkre jellemzőbb a számos digitális fényforrásból érkező kék fény túlsúlya. Ilyen kék fény forrás lehet a számítógépek képernyője, a telefonok képernyője, a LED megvilágítás munkahelyünkön vagy otthonunkban.  

Ezen fénytartomány teljes kiszűrése viszont nem javasolt, hiszen a kék fény érzékelése szükséges a teljes látásélményhez (és bizonyos szakmákban akár munkaköri kötelesség is lehet, pl fogtechnikus, grafikus). Így a kék fény szűrő lencsék nem teljesen, hanem részlegesen szűrik a káros kék fényt.

Az EyeTech lencsék a káros kék fény tartománynak az adott nanométertől függően 30-40-70%-át szűrik ki. Ez az érték hasonló a többi, „kék fény szűrős” szemüveglencse értékeihez. (Noha a többi gyártó nem publikál adatokat a szűrési tartományról és a szűrés mértékéről.)


Forrás:

¹: Wikipédia: Ibolyántúli sugárzás

²: Webbeteg.hu: A cirkadián ritmus jelentése

³: Wikipédia: Biological effects of high-energy visible light


Vissza a kezdőlapra: Kezdőlap

Vissza a webáruház oldalára: eOptika.hu

Hasznos volt az információ? Köszönjük a visszajelzést! Hiba történt a visszajelzés elküldésekor. Kérlek, próbáld újra később.

További segítségre van szüksége? Lépjen kapcsolatba velünk Lépjen kapcsolatba velünk